Yiorgo Moutsiaras

Orkestdirigent

www.moutsiaras.com

Biografie

Yiorgo Moutsiaras is sinds 2003 eerste dirigent en artistiek leider van het Orkest van Utrecht. Gediplomeerd met een Master of Music werd hij al op jonge leeftijd internationaal onderscheiden met de Orchestra Favorite Award. De alom gerespecteerde dirigent Kurt Masur uitte lovende kritieken tijdens de 1e Sommerakademie aan de universiteit van Detmold in Duitsland. Zowel de Duitse barokspecialist Helmut Rilling alsook de Japanse Masaaki Suzuki waren lovend over zijn Bachinterpretatie tijdens de Zesde Bachweek van Stuttgart. In het Zwitserse Luzern werkte Yiorgo ook intensief samen met maestro Bernard Haitink.

Yiorgo is dirigent en artistiek leider van het Laurentius koor in Oudorp nabij Alkmaar. In Amsterdam dirigeert hij het koor Filomila met een Grieks repertoire. Gedurende vier jaar was hij eerste dirigent en artistiek leider van het Filharmonisch Orkest van 's Hertogenbosch en van het koor For Him Only in Rotterdam. In Griekenland is hij als dirigent verbonden aan Voliotiki Chorodia, het koor van de stad Volos. Daarnaast dirigeert hij in Magnesia de Bankemployees, een gemengd koor bestaand uit medewerkers van diverse banken en is hij hier dirigent van het Jongerenkoor van de Muziekschool van Magnesia.

Yiorgo Moutsiaras trad al vele malen succesvol op in Belgie, Duitsland, Griekenland, Frankrijk en Nederland. Hij dirigeerde hier zowel zijn eigen ensembles alsook het Bach Collegium uit Stuttgart, het Nederlands Promenade Orkest, het Jong Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Rotterdams Conservatorium Orkest. Hij leidde het Amsterdams Jong Excelsior Ensemble, het Ihos Ensemble, het Kaos Ensemble, het Anemos Wind Ensemble en meerdere andere ensembles. Yiorgo is zowel in Griekenland alsook in Nederland assistent dirigent voor meerdere symphonie- en operaproducties. Zo dirigeerde hij op de 1e Rotterdamse Muziek Biennale en nam hij deel aan Thessaloniki 1997 en Rotterdam 2001. In deze vooraanstaande Europese steden op het gebied van cultuur werden hedendaagse composities als wereldprimeur ten gehore gebracht. Yiorgo Moutsiaras was artistiek leider van het 11th Festival for Sacred Choral Music of Volos en nam deel aan de 11th Dimitris Mitropoulos International conducting Competition in Athene. Yiorgo nam als dirigent al vier CD's op en maakt sinds 2001 opnamen voor de Nederlandse radio, zoals de live-uitzendingen van zijn orkest voor Radio 5 in december 2009. Yiorgo dirigeert een zeer groot kerkelijk en wereldlijk repertoire. Dit varieert van orkest- tot koormuziek, in velerlei composities vanaf de 16e tot in de 21e eeuw zoals symfonische muziek, opera, ballet, oratorium- en theatermuziek en muziek speciaal voor kinderen geschreven. Hij heeft zich gespecialiseerd in het dirigeren van kerkelijk repertoire uit de klassieke periode, dat koor- en orkestmuziek verenigt.

Yiorgo Moutsiaras werd geboren in het Griekse Volos. Hij bezocht daar de Muziekschool van Magnesia, doorliep het Lyceum en behaalde aan het Nationaal Conservatorium glansrijk zijn diploma's voor piano, muziekharmonie, contrapunt en fuga. Na een onderbreking van 20 maanden voor het vervullen van zijn militaire dienstplicht bij de Griekse Luchtmacht deed hij een vervolgstudie in Nederland aan de Muziek- en Dansacademie in Rotterdam en aan het Conservatorium van Maastricht. Daarna volgde hij nog een postuniversitaire studie aan het Lemmens Instituut in het Belgische Leuven. Het was in deze periode dat Yiorgo als student internationaal de aandacht op zich vestigde toen hij op het zesde V. Jordania International Conducting Competition in de Verenigde Staten de Favorite Orchestra Award won. Yiorgo behaalde twee Bachelor diploma's en zijn Master in de muziek. Hij specialiseerde zich in het dirigeren van orkesten. Studiegenoten met wie Yiorgo in contact stond zijn Jan Stulen en Edmond Saveniers. Hij bezocht frequent seminars met Bernard Haitink, Kurt Masur, Helmut Rilling, Masaaki Suzuki, George Hadjinikos, A. Kondogeorgiou, A. Vujic, J. Hempel, E. van Tiel en A. van Beek. Daarnaast bekwaamde hij zich in koordirectie, het zingen van klassieke muziek en het spelen van fagot en cello.

Yiorgo woont in Delft, in de stad van schilder Vermeer. Hier vindt hij naast zijn vele werkzaamheden ook nog tijd voor hobby's. Yiorgo is een fervent fotograaf, houdt van koken en doet aan zwemmen en Latijns-Amerikaans dansen.

------------------------------------------------------------------------------------------

Grieks koor
FILOMILA
Home
Home
??????
??????